Skip to main content

In een bijzonder animatiefilmpje leidt kankerpatiëntje Laura ons rond op de afdeling Radiotherapie. Het doel van dit filmpje is kinderen en jongeren op een eenvoudige en geruststellende manier uitleg te geven over de bestralingsbehandeling en hen vertrouwd te maken met de apparaten op de afdeling. Het filmpje geeft niet alleen antwoord op de vragen die kinderen en hun ouders hierover kunnen hebben, het vermindert ook de angst voor wat komen zal.

Het filmpje werd oorspronkelijk gerealiseerd door het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Op initiatief van het Albertfonds van de KU Leuven (www.albertfonds.be) liet professor Karin Haustermans, hoofd van de Dienst Radiotherapie-Oncologie van UZ Leuven en voorzitter van het Albertfonds, het filmpje bewerken en vertalen, zodat er nu ook een aangepaste Vlaamse versie bestaat. De Stichting Mitialto (www.mitialto.nl) zorgde voor extra financiering voor deze realisatie.

Het filmpje is online beschikbaar voor alle kinderen en jongeren die een behandeling moeten krijgen op de afdeling Radiotherapie, niet alleen op Gasthuisberg, maar evenzeer in andere ziekenhuizen in Vlaanderen.

U kunt ‘Laura op de bestralingsafdeling’ bekijken op de facebookpagina van het Albertfonds, www.facebook.com/albertfonds, of rechtstreeks via YouTube